2024.03.28, Csütörtök
Siófok hatósági intézkedést kér a varjak ellen
pixabay - illusztráció

Siófok hatósági intézkedést kér a varjak ellen

siofok.hu

2018.06.04. 16:30

Siófoknak elege lett a varjakkal szembeni szélmalomharcból. „A magunk lehetőségeit kimerítettük, miközben a varjak csak kárognak, szaporodnak, piszkítanak és pusztítják az énekesmadarak fészkeit, a város környéki veteményeseket” –mondta dr. Lengyel Róbert polgármester arról is beszámolva, hogy végső megoldásként természetvédelmi hatósági intézkedését kér a város.

Hirdetés

Siófok központja, legforgalmasabb sétánya és a tópart számos utcája is évek óta károgástól hangos a fákon fészkelő varjaktól. A probléma ilyenkor tavasszal, a költés idején a legégetőbb. A károgás lenne a legkisebb gond, de mindennaposak a panaszok amiatt is, hogy emberekre, járművekre, olykor babakocsiba piszkítanak a madarak. A belvárosba költözött nagytestű madarak köztisztasági és közegészségügyi problémát is felvetnek, miközben a természetvédők elégedetten számlálják a gyarapodó fészkeket és fészekaljakat.

Tavaly az önkormányzat hiába fordult a Földművelésügyi Minisztériumhoz. Válasz ugyan érkezett, de a javaslatok nem vezettek megoldáshoz, vagy nem voltak életszerűek. (A madárürülék ellenei védekezésként például a fák alá történő sátrak kihelyezését javasolta a tárca.)

„A város és a varjak közt évek óta folyó harcban idén is a varjak állnak nyerésre, amiből sokaknak, személy szerint nekem is elegem van” –fogalmazott dr. Lengyel Róbert. „Próbálkoztunk gyérítési engedélyt beszerezni, de az illetékes államtitkár nem érezte át a probléma súlyát. Szerinte örülni kell annak, hogy ilyen jelentős a siófoki varjúállomány, hogy akár varjú-tanösvényt is létesíthetne a város” – tette hozzá.

A város már több mindent kipróbált. A kora-tavaszi fészekeltávolítás nem hozott sikert, hiszen a madarak pillanatok alatt újabbat fészkeket építenek pár fával odébb. Egy ideje megcsonkítják a fészkelésre alkalmas fákat a legforgalmasabb városrészeken, de ez csak a madarak arrébb terelésre jó, az állomány-csökkentésére nem alkalmas módszer. A vaklőszerrel való durrogtatás, amit helyenként alkalmaznak a varjak elkergetésére, egy ekkora városban szintén nem lehet megoldás, mivel zavarja a lakókat, nyaralókat.

A polgármester szerint a gyérítés lenne egyedül hatásos, de problémát jelent, hogy vegyes az állomány: akad benne védett vetési varjú, és nem védett dolmányos varjú is. A területileg illetékes vadásztársaság elnöke ezért nem is vállalná a munkát, hiszen egyetlen elvétett, védett madarat érő lövésnek is komoly ára lenne.

A Nyár Fővárosának is nevezett, a balatoni turizmus kedvelt célpontjának számító város úgy látja, mindent megtett már, de nem tudta megoldani a varjú-problémát. Létezik viszont egy paragrafus, amely alapján úgy döntött „továbbpasszolja a labdát”, természetvédelmi hatósági intézkedést kérve az ügyben.

A természetvédelemről szóló 1996. évi LIII. törvény 74. §-a azt mondja, hogy a védett állatfajok általi kártételek ellen elsősorban a terület tulajdonosának kell védekeznie. Ha a tulajdonos eszközei kimerültek és nem képes megelőzni a kártevést, akkor kérheti a természetvédelmi hatóság intézkedését. Siófok számára eljött ez az idő.

GazdaságSomogy megyevarjú Siófokhatósági intézkedés