2020.09.25, Péntek

Hirdetés

Kaposvári festők brillíroztak az aukción
kaposvarmost.hu

Kaposvári festők brillíroztak az aukción

kaposvarmost.hu

2019.12.17. 19:48

Ripl-Rónai életműrekordot döntött, valamint Vaszary is hasított at aukción.

Hirdetés

Rippl-Rónai József Kertben című műve 190 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria téli árverésén, amelyet vasárnap este tartottak a Budapesten - derult ki a kaposvarmost.hu cikkéből.

 

Ezzel ez a kép lett az, amelyet a legmagasabb áron árvereztek el a kaposvári festő alkotásai közül. Az 1909-ben készült olajfestmény minden valószínűség szerint a festő feleségét ábrázolja. Rippl-Rónai esetében az életműrekord eddig 170 millió forint volt. A Kertben című alkotás mellett 1,6 millióért elkelt Rippl-Rónai József 1916-os Kávéházi jelenete is, valamint a másik kaposvári nagy festő, Vaszary János három festménye, a Dunaparti korzó, a Virágcsendélet kék korsóval és az Akt műteremben című alkotása.

A Kertben (Fehérruhás nő a kertben varr) című, 1909-ben készült olajfestmény, amely a festő kukoricás korszakának főműve, 120 millió forintos, rekord kikiáltási ár után érte el a 190 millió forintos leütési árat. Rippl-Rónai József esetében az életműrekord eddig 170 millió forint volt. A Kertben című alkotás minden valószínűség szerint a festő feleségét ábrázolja. Az aukción többek között szerepelt Rippl-Rónai József 1916-os Kávéházi jelenete is, amely 360 ezer forintról indult és 1,6 millióért kelt el.

 

Vaszary János Dunaparti korzó című, 1933-as művére a licit 90 millió forintról indult, majd a kép az alkotó jelenlegi rekordárával megegyező összegért, 140 millió forintért talált gazdára. A festő a párizsi kávéházak és az olasz korzók hangulatát itthon a Lánchíd és az Erzsébet híd között húzódó, szállodákkal körülvett sétatéren találta és örökítette meg. Vaszary János másik, Virágcsendélet kék korsóval című műve az 1930-as évekből 50 millió forintért kelt el, Akt műteremben című műve pedig 30 millió forintért cserélt gazdát.

Helyi hírekKaposvárSomogy megyefestészet