2024.07.14, Vasárnap
Kulturális központot neveznek el Németh Antal színházigazgatóról Kaposváron
Németh Antal Színházművészeti és Kulturális Központ‎ - Facebook

Kulturális központot neveznek el Németh Antal színházigazgatóról Kaposváron

MTI

2018.05.23. 17:30

Németh Antalról (1903-1968), a Nemzeti Színház egykori igazgatójáról, egyetemi tanárról, színháztörténeti íróról nevezi el kulturális központját a Kaposvári Egyetem (KE), a névadó ünnepséget ma tartják a somogyi megyeszékhelyen a Latinka-házként is ismert épületben.

Németh Antal a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar színházi rendezője, gondolkodója volt, aki a magyar színházat az európai kultúra vérkeringésébe igyekezett bekapcsolni - olvasható a felsőoktatási intézmény Rippl-Rónai Művészeti Karának az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Hozzátették: a direktor 1935-től kilenc éven át vezette a Nemzeti Színházat, és a magyar kulturális élet meghatározó alakjaként sikerült megújítania a hazai színjátszást. Politikai okokból 1945 után méltatlanul félreállították, később rehabilitálták. Pályája egy része Kaposvárhoz kötődik, 1956-1957-ben több előadást is rendezett a Csiky Gergely Színházban.

Az egyetem a névadással Németh Antal munkásságára szeretné felhívni a figyelmet, hogy jelentőségéhez méltó módon, a kaposvári színészképzés részévé tegye az általa képviselt színházi eszmét és minőséget - írták.

Az ünnepségen fellép Kiss B. Atilla, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Szalma Tamás, Jászai Mari-díjas színművész, valamint a Rippl-Rónai Művészeti Kar oktatói és hallgatói is.

A KE tavaly márciusban nyitotta meg újra kulturális központját, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson művészhallgatói számára és gazdagítsa Kaposvár kulturális életét. Az épületet már korábban felújították, de színpad- és hangtechnika hiányában évekig használaton kívül állt, a probléma megoldásában a Nemzeti Színház és a Csiky Gergely Színház nyújtott segítséget az egyetemnek.

Hatos Pál, a művészeti kar dékánja akkor az MTI-nek elmondta: az 1961-ben Latinka Sándor Művelődési Központként átadott épület több mint harminc éven szolgálta a város kultúráját. Számos helyi rendezvénynek adott otthont, itt mutatta be új műsorait a Somogy Táncegyüttes, de színpadán a hazai színházművészet legendái, a magyar beat-nemzedék kiváló előadói, és mások mellett a világhírű Nashville Teens is fellépett.

A dékán közölte, a központ az egyetem, mint szellemi műhely egyik legfontosabb terepe, amely színházépületként, rendezvény- és kiállítási helyszínként egyaránt funkcionál.

A Kaposvári Egyetem színészképzése országos jelentőségű, a diákok olyan neves tanároktól tanulhatnak, mint Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly, Szikora János, Cserhalmi György és Cseke Péter.

A hallgatók produkcióikat korábban stúdiószínházban, a szűkebb nyilvánosságnak, mindössze 10-40 embernek mutathatták be, a központban azonban igazi színházi körülmények között, 300-400 tagú nézőközönség előtt játszhatnak.

Azt reméljük, hogy a kulturális központ működésével erősödik a város és az egyetem kapcsolata, intenzívebbé válik a kulturális élet - mondta Hatos Pál.

KultúraSomogy megyeKaposvárkulturális központNémeth Antalnévadó ünnepségLatinka Központ