2024.03.19, Kedd
A csökölyi tallérleletről szóló könyvet mutat be a Rippl-Rónai Múzeum
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum‎ - Facebook

A csökölyi tallérleletről szóló könyvet mutat be a Rippl-Rónai Múzeum

MTI

2018.06.25. 19:43

A csökölyi tallérlelet címmel új kiadványt mutatnak be június 27-én a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, a kötetben a múzeum két régésze, Varga Máté és Költő László egy 25 évvel ezelőtt megtalált, 55 tallérból álló éremleletet ismertet fotókkal, leírásokkal - közölte Borzavári Balázs, az intézmény sajtófelelőse az MTI-vel.

Hirdetés

Borzavári Balázs beszámolója szerint az 1500-as évek végéből és az 1600-as évek első feléből származó ezüsttallérok különösen jó állapotba kerültek elő, és az utolsó olyan éremlelet számít, amely becsületes megtaláló révén jutott a Rippl-Rónai Múzeumba. A kiadvány áttekintést nyújt a tallérkorszakról és a somogyi tallérleletekről is.

A közlemény szerint még az idén Kaposvárra érkezik a Magyar Nemzeti Múzeum Fejedelmi kincsek - Erdélyi tallérok című vándorkiállítása, amelyen 220 darab erdélyi ezüsttallért, 40 darab aranypénzt és eredeti pénzverőtöveket is bemutatnak.

Ez a rendezvény lesz a felvezetése a Rippl-Rónai Múzeum új, jövő év elejétől látható állandó kiállításának, amely Dukátok, tallérok, denárok - Érmék Somogy földjéből címmel gazdag, több ezer műkincsből álló éremanyagot fog bemutatni az ókortól a 18. század elejéig. A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozások és katalógus is társul majd.

Szeptember 30-án egész napos családi rendezvényt tartanak Desedai Piknik címmel a múzeum népszerű kiállítóhelyén, a Fekete István Látogatóközpontban, szeptember 15-16-án pedig hagyományőrzők révén a középkor elevenedik meg az Ostrea Peregrina című kétnapos rendezvényen.

A múzeum közölte, hogy október végén nyílik az új időszaki tárlata, amelyen az elmúlt években a kaposvári múzeumba került, eddig ki nem állított tárgyakat mutatják be.

KultúraSomogy megyeKaposvárRippl-Rónai MúzeumCsökölytallérleletkönyvbemutató