2020.02.29, Szombat

Hirdetés

Numizmatikai kiállítás nyílik Kaposváron
smmi.hu

Numizmatikai kiállítás nyílik Kaposváron

MTI

2020.01.28. 15:28

Félezer még be nem mutatott pénzérmét, köztük igazi ritkaságokat láthat a nagyközönség a Rippl-Rónai Múzeum új, állandó kiállításán, amely kedden nyílik Kaposváron.

Hirdetés

Az intézmény munkatársai a Fényes ezüstök és aranyak Somogyországból című tárlaton tíz vitrinben adnak átfogó képet a múzeum tizenötezer darabos numizmatikai gyűjteményének a Somogy megyében talált, az ókortól az 1711-ig terjedő időszakot felölelő részéből - áll a múzeum tájékoztató anyagában.

Kiemelték: nem feltétlenül csak a legszebb arany-, ezüst-, réz- és bronzpénzek kerülnek az intézmény Fő utcai épületében elhelyezett tárlókba, az érdeklődők korabeli hamisítványokat, szándékosan megcsonkított, darabolt pénzeket is szemügyre vehetnek és megtudhatják, milyenek a földből előkerülő érmék.

A Kubinyi Ágoston-program és a kaposvári önkormányzat támogatásával létrejövő tárlaton olyan különlegességek is lesznek, mint III. Frigyes dán és norvég király kétszeres aranydukátja, Báthory István lengyel királyként vert aranydukátja, egy, a Schwarzburg grófságban készült ritka német ezüsttallér, s az 1990-es évek elején Csökölyben talált, ötvenöt darabból álló tallérlelet is - jegyezték meg.

Kitértek arra, hogy a nagyközönség kisfilmekből és egy információs pultnak köszönhetően további hasznos és érdekes információkat tudhat meg a pénzekről. Hozzátették, hogy a kiállításhoz kapcsolódóan katalógus készül és lesz múzeumpedagógiai foglalkozás is.

KultúraKaposvárSomogy megyeNumizmatikai kiállításRippl-Rónai Múzeumpénzérme