2024.04.26, Péntek
Nemzetközi turisztikai beruházás a Zselicben
Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. - Facebook: illusztráció

Nemzetközi turisztikai beruházás a Zselicben

SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

2019.10.29. 14:03

A Kaposvár közelében lévő Ropolyi-tónál természetvédelmi területen egy horvát-magyar közös projektben – az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG V-A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretéből – többek között tájház, természetőrház és lovaspihenő is épült, Horvátországban pedig parkfelújítás és egy oktatási központ fejlesztése készült el.

Hirdetés

A SEFAG Zrt. a horvátországi Verőce-Drávamente Megye Önkormányzatával, mint vezető partnerrel és a Verőce-Drávamente megye természetvédelmi területeinek és ökológiai hálózatának kezelésével megbízott közintézménnyel közösen nyert közel 1,5 millió euro támogatást a HUHR/1601/2.1.2./0014 azonosítószámú, „Tourism 4 All– „Suhopolje-Noskovačka Dubrava és a Zselici Csillagpark természeti és kulturális értékeinek közös turisztikai fejlesztése” című INTERREG-projekt megvalósítására.

Az építkezés 2018-ban kezdődött meg a megye egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben. A túrautak csomópontjában található Ropolyi-tó mellett elkészült a somogyi népi építészet jellegzetességeit megidéző, tornácos-nádfedeles tájház, valamint egy turisztikai információs feladatokat is ellátó természetőrház. A tópart közelében megépült két lovaspihenő, amiknek köszönhetően a jövőben a kerékpáros és a gyalogos kirándulók mellett a lovasok is megtalálják a számításukat.

A Zselici Csillagpark centrumában lévő csillagvizsgáló parkjában napelemeket telepítettek, amelyek képesek lesznek az épület energiaellátását biztosítani. Föld alá vitték a környéken az elektromos légvezetékeket és javították a térség gyengeáramú hálózatát is.

Horvátországban ezzel párhuzamosan a suhopoljei Jankovich-kastély parkjának rendezése és felújítása készült el. A ritka és védett növényeket is rejtő egykori főúri kertet a turisták szabadon látogathatják. Emellett a Noskovačka Dubravában lévő „Dráva történet” látogatóközpont új, a természetismereti tantárgyak tanítását segítő, interaktív eszközöket szerzett be.

A projekt résztvevői hangsúlyozzák, hogy az építkezések szükséges, de nem elégséges feltételei az ökoturizmusban rejlő lehetőségek mostaninál is hatékonyabb kihasználásának. Az infrastruktúra mellett megfelelő színvonalú szolgáltatásokra és programkínálatra is szükség van. A projektbe ezért bekapcsolódtak a kaposvári egyetem és a verőcei főiskola turisztikai szakértői is, akik tematikus programcsomagokat állítottak össze a nyaralók sokféle igényeihez igazodva.

 

AktuálisKaposvárSomogy megyeRopolyi-tóSefag Zrt.természetőrházlovaspihenőfejlesztésturizmus