2024.04.27, Szombat
Februártól indul a termelés Kaposvár napelem parkjában
illusztráció - pixabay

Februártól indul a termelés Kaposvár napelem parkjában

kaposvarmost.hu

2021.01.15. 15:39

Négyszer akkora, mint kapuvári 25 MW-os erőmű.

Hirdetés

Hamarosan átadják hazánk legnagyobb és a Kelet-Közép-Európai viszonylatban is egyedülálló, 100 MW-os napelemfarmot – olvasható kaposvarmost.hu oldalán. Viszonyításképpen: a Kaposvár határában épült park négyszer akkora, mint a korábbi csúcstartó, a 25 MW beépített kapacitású Kapuváron található erőmű.

A napelempark által megtermelt energia mennyisége megfelel Kaposvár teljes lakosságának egész éves energiaigényének. A naperőművet a kínai állami tulajdonú vállalat, a China General Technology Group érdekeltségébe tartozó tervezőcég, a China National Machinery Import and Export Corporation (CMC) építette. A kivitelezés még 2019 júniusában kezdődött meg, és 2020/2021 fordulójára készült el.

Az erőmű a kereskedelmi termelést várhatóan februártól kezdi meg. A projekthez az invertereket a kínai Sungrow szolgáltatta, míg a napelemtáblák beszállítását az ugyancsak kínai JA Solar és a JinkoSolar biztosította 50-50 MW megosztásban. A gigászi napelempark a megtermelt energiát várhatóan 0,09 EUR/kWh (nagyjából 32 Ft/kWh) áron fogja értékesíti. A beruházás mintegy 100 millió eurós befektetéssel jött létre.

További információk a kaposvarmost.hu oldalán olvashatók.

Helyi híreknapelemfejlesztésSomogy megyeKaposvárinnováció